Pipopäinen mies hymyilee.

Rokkia, akustiikkaa ja paluu lapsuudenkotiin

Tuukka Lyly, akustiikkasuunnittelun projektipäällikkö, Vaihde-bändin rumpali ja pienen pojan isä, näyttää kuvaa puhelimestaan. Siinä näkyy noin sata vuotta vanha hirsitalo, maaseutu ja Somero. Keskellä pääkaupunkiseudun hulinaa kuva näyttää ikkunalta toiseen maailmaan. Sellaiseen, johon Tuukka perheineen on kohta suuntaamassa.

– Olemme muuttamassa lapsuudenkotiini Laitiaisiin. On hyvä palata. Tuntuu, että siitä ei voi seurata muuta kuin hyvää. Muuttamaan pääsemme varmaan kesän aikana, talossa tehdään ensin pientä pintaremonttia. Se on  1900-luvun alussa rakennettu, ja isäni tekemästä peruskorjauksesta on aikaa 35 vuotta, hän sanoo.

Vielä nyt ollaan keskellä pääkaupunkiseutua. Tuukka, vaimo Linda ja 8 kuukautta vanha Olavi asuvat vanhassa kivitalokaksiossa Punavuoressa, keskellä kaupungin sykettä.

Somerolle muutto on Tuukan mielessä ollut jo aiemminkin, mutta oikeastaan lapsen syntymä sinetöi sen.

– Kaikki jotenkin kiteytyi pojan syntymään. Asumme nyt kaksiossa keskellä kaupunkia, ilman pihaa. Olemme Lindan kanssa viettäneet molemmat lapsuuden maaseudulla ja halusimme omalle lapselle samaa.

Elämä maalla ja kaupungissa on erilaista

Helsingissä uimahalliin meno vie tunnin ja pienintäkin tekemistä pitää suunnitella.

– Pienet asiat alkavat nyppiä. Ei saa autoa parkkiin, ei ole hissiä, ei ole pihaa. Kun menee uimaan, täytyy vaihtaa bussia ja matka kestää ikuisuuden. Jos tarvitsee autonkorjausta tai putkimiestä, täytyy googlettaa ja luottaa, että satunnaisesti löydetty on luotettava. Somerolla on isot sosiaaliset piirit ja paljon tuttuja, joilta voi pyytää apua mihin tahansa asiaan. Naurettiinkin, että lapsuuskavereita on Somerolla joka alalla, ainoastaan pappi puuttuu. Tärkeintä Somerolla kuitenkin ovat läheiset, jotka voivat auttaa lapsen hoitamisessa.

Helsingissä Tuukka on asunut reilut kymmenen vuotta. Työkseen hän tekee akustiikkaan ja ympäristömeluun liittyviä selvityksiä. Selvitysten kohteita ovat asuinrakennukset, koulut, sairaalat  ja muut julkiset tilat. Ympäristömeluselvityksiä tehdään väylähankkeisiin, kaavoitukseen ja teollisuudelle.

– Vaihdoin työpaikkaa syksyllä ja sanoin heti työhaastattelussakin, että olemme muuttamassa Somerolle. Se ei ollut ongelma, sillä osa työstä hoituu etätyönä, ja kotitoimisto vaihtuu Espoosta Turun toimipisteeseen, Tuukka kertoo.

Somerolta Tuukka muutti pois lukion jälkeen, ensin armeijaan ja sitten opiskelemaan.  Äiti toimi hammaslääkärinä ja isä opettajana. Nyt molemmat ovat jo eläkkeellä.

– Asuimme Laitiaisissa, maaseudulla. Kun olin lapsi, Niemiset rakensivat oman kotinsa Kirnukoskentien varrelle. Heillä on samanikäinen poika Aku. Olimme aina yhdessä, käytiin koulut, ajettiin mopoilla ja koluttiin lähimetsiä. Luulen, että meidät mielletään vieläkin siksi Laitiaisten parikaksikoksi, hän nauraa.

Yläkoulussa mukaan kuvioon tulivat bändihommat, koripallo ja sähly. Musiikista tuli oma juttu.

– Soitan rumpuja. Bändimme Vaihde on ollut kasassa 21 vuotta, ja viime viikollakin oli kolme keikkaa. Perustimme sen jo yläasteella. Olemme asuneet eri kaupungeissa, mutta keikat tuovat meidät yhä yhteen ja treenikämppä on edelleen Somerolla, hän sanoo.

Ihan tarkkaan lukiolais-Tuukka ei kuitenkaan tiennyt, mitä isompana haluaa. Hän haki ensin Tampereen Teknilliseen yliopistoon ja pääsi sisään.

– Minulla ei ole koskaan ollut kauhean selkeää ammattihaavetta. Vielä nytkin miettii, mitä oikeastaan haluaisi tehdä.

Tukholmassa vaihto-opiskelijana hän löytää akustiikan ja äänenkäsittelyteknologian. Se tuntui musiikkimiehestä mielekkäältä. Pian Tampere vaihtui Otaniemeen, sähkötekniikka akustiikkaan ja äänenkäsittelyyn.

– En oikeastaan keksinyt, mitä muutakaan tekisin. En voinut kuvitella itseäni suunnittelemassa vaikka sähköjärjestelmiä tai elektroniikkaa. Akustiikka tuntui omalta jutulta, hän sanoo.

Diplomityö toi työpaikan, sitten tulee perhe. Ensin Linda, myöhemmin pieni poika, Olavi. Se, jolle haluaa antaa maailman parhaimmat lähtökohdat.

– Nuorena moni haluaa pois, isompiin kuvioihin. Mulle on Someron kuviot aina riittäneet. Opiskeluaikanakin tienasin rahaa tekemällä DJ-hommia Seurahuoneella ja Hämeenportissa.

Jo nytkin, muuttoa odottaessa, Tuukka, Linda ja Olavi suuntaavat noin joka toinen viikko Somerolle.

Kuka?

  • Tuukka Lyly + perhe Linda Lyly ja Olavi, 8kk
  • Akustiikkasuunnittelun projektipäällikkö, työskentelee A-Insinööreillä Espoon Leppävaarassa, Linda on vanhempainvapaalla markkinointikoordinaattorin työstä Stockmannilla
  • Asuvat nyt Helsingin keskustassa, muuttamassa takaisin Somerolle Tuukan lapsuudenkotiin Kirnukoskelle
  • harrastuksina musiikki, liikunta
  • suosikkipaikkoja Somerolla: Olavin mummolat, bändin treenikämppä, Nummijärvi, Rantatupa

Ota yhteyttä

Rakennustarkastaja
Juha Kopra

Someron kaupunki

Someron kaupunginvirasto

Joensuuntie 20, Somero
p. (02) 77911

Avoinna ma-pe klo 9-15
info@somero.fi

Neuvonta / puhelinkeskus

p. (02) 77911
ma-pe 9-15

Tutustu

Palava kanto.

© 2023 Someron kaupunki